Home

Exposits

Year 2019

Year 2018

Year 2017

Year 2016

Year 2015

Screen Painting

Art Quilts

Journal Quilts

Objects

Paintings

Liturgical

Poem

 

Quilts, Textile Arts and Paintings, Helge van Drongelen

Antependia, getekent en ontworpen, handgemaakt voor de Protestanse kerk te Terneuzenn

uk kln

English language

Toelichting antependia paars

Er is gekozen voor 12 kleuren, de kleuren van de regenboog. Twaalf staat voor de 12 stammen van IsraŽl en voor de 12 discipelen van Jezus. Als teken van het Goddelijke is er hier en daar wat wit toegevoegd. Wit staat voor het nog ongebroken licht van de onnoembare maar altijd aanwezige. Bij de kleuren uitleg houd ik me aan de uitleg van Chagall.

Liturgisch Centrum GHKerk Tnzn

Antependia voor de preekstoel

Jezus, moest zijn kruis dragen nadat Hij verraden en verloochend werd. (zigzag)

Er zijn vier banen: vier staat voor de vier windrichtingen noord, oost, zuid, west, de vier elementen lucht, vuur, water, aarde en de vier jaargetijden. 

Antependium preekstoel aangepastAntependium preekstoel 01

 

                                                                                                                                                                                                   

Antependia voor de lessenaar

Er is gekozen voor de ronde vorm van een ring, betekenis eeuwigheid (de Eeuwige). Het is driemaal herhaald wat verwijst naar de DrieŽenheid, de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

                      Antependium Lessenaar aangepastAntependium Lessenaar

Antependia over de avondmaalstafel

Er zijn nu zeven rijen. Zeven staat voor perfectie en de in zeven dagen voltooide schepping. Hierop is de weg van Jezus afgebeeld. U ziet rechte stukken met de onderbreking van driemaal een zigzag patroon. We beginnen met de geboorte van Jezus, een kort recht stuk weg, de 1ste zigzag geeft de vlucht van Jozef, Maria en Jezus weer, van Bethlehem naar Egypte, totdat de Engel verschijnt en aan Jozef en Maria vertelt dat Herodus is overleden. Dan keren Jozef, Maria en Jezus terug naar Nazareth.

Er volgt een recht stuk waarin aangegeven wordt dat Jezus opgroeit en veel leert.

Wanneer Jezus volwassen is, komt er een teken van God dat Jezus 40 dagen en nachten in de woestijn moet doorbrengen (2de zigzag). Jezus weerstaat dan drie  verzoekingen. Daarna wordt Jezus gedoopt door Johannes de Doper.

Jezus is nu klaar om de mensen te leren wat belangrijk is en hoe wij dienen te leven als gelovige mensen.(recht stuk)

Ondanks dat het Goddelijke onder de mensen is, blijven er ongelovigen, die Jezus van alles beschuldigen met het gevolg: verraad, verloochenen en kruisigen van Jezus ( 3de  zigzag.)

Er volgt nu nog een klein stuk rechte weg met daarin duidelijk nog ťťn wit stukje om aan te geven: het is nog niet voorbij, het verhaal van Jezus gaat nog verder. Er komt nog de opstanding van Jezus, de hemelvaart en de uitstorting van de Heilige Geest over de mensen met de opdracht: vertel het door aan een ieder die wil horen.

Er blijft geloof, hoop en liefde voor alle mensen die de boodschap willen verstaan.

Een ieder kan het lezen in het boek, onze bijbel.

Antependium Tafel
Antependium Tafel Grt

Stola

Er is een rood en geel kruis. Rood staat voor liefde, hartstocht, bloed, agressie. Geel voor de hemelse dimensie. Op de rug is nog een stukje blauw. Het staat voor universele spiritualiteit.

Ik hoop dat elke predikant vanuit de hemelse dimensie spiritualiteit ontvangt om de goede woorden te formuleren ten einde voor zijn/haar gemeente een waarlijk goede leraar te zijn, waardoor de gemeenteleden gesterkt in geloof de kerk uitgaan. 

Stola

Met liefde gemaakt,

Helge van Drongelen – de Meijer.